Cheltuielile eligibile în cadrul programului Startup Nation

Programul Startup Nation oferă finanțări de 200 000 lei pentru 10.000 de antreprenori. Suma eligibilă este gândită astfel încât o întreprindere aflată la început de drum să își poată achiziționa echipamentele, să poată să își amenajaze spațiul, să poată să recruteze personal și, în cele din urmă, să poată să activeze în domeniul respectiv. Pentru a sprijini antreprenorii, s-a realiziat o listă a cheltuielilor eligibile ale acestui program, mai exact, modul în care este utilizată alocația financiară. Aceste cheltuieli sunt clasificate în opt grupe mari:

 1. Echipamente tehnologice, echipamente IT&C, software inclusiv software pentru comerțul online
 2. Salarii brute în limita salariului mediu pe economie (4126 lei)
 3. Chiria și utilitățile aferente
 4. Mobilier, aparatură birotică și sisteme de protecție a valorilor umane și materiale
 5. Autoturisme (cheltuiala maxim decontată este de 36000 de lei)  autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, Kart, ATV, rulote cu sau fără motor, elevatoate, încărcătoare, remorci și semiremorci, platforme, izoterme și frigorifice, doc plutitor și șalupe maritime, ambarcațiuni de agrement, aparate de zbor, autoutilitare și autovehicule cu destinație specială;
 6. Echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, instalațiii de încălzire sau climatizare;
 7. Spații de lucru, spații de producție și spații pentru prestări servicii și comerț inclusiv din elemente prefabricate;
 8. TVA nedeductibilă pentru aplicanții neplătitori de TVA, conform Codului Fiscal.
 9. Cursuri de dezvoltare a competențelor antreprenoriale
 10. Site web (pagină de prezentare) în limita a 8000 de lei;
 11. Consultanță pentru scrierea și implementarea proiectului în limita a 8000 de lei;
 12. Alte active necorporale:  brevete de invenție, francize, etichetare ecologică.
 13. cheltuielile financiare aferente creditului punte (comision de acordare, dobândă, comision FNGCIMM, etc)

Trebuie menționat faptul că se acordă 5 puncte pentru caracterul inovativ al achizițiilor realizate, iar pentru acest lucru, este necesar ca ponderea echipamentelor inovative în totalul achizițiilor să fie de cel puțin 50%.
De asemenea, în cadrul acestui proiect, firma trebuie să angajeze minim două persoane, care să se încadreze în una din următoarele: absolvent (2012 până în prezent), șomer sau persoană defavorizată. Salariile pot fi bugetate din alocația financiară doar pentru aceste categorii de salariați.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.