Pașii pentru înființarea unei firme

Pași pentru înființarea unei firme

Aplicarea la un program de finanțare reprezintă un proces relativ lung și obositor din punctul de vedere al documentelor necesare pentru fiecare etapă. Din fericire, majoritatea aplicanților aleg să apeleze la un consultant care să îi ajute pe parcursul întregului proces. Una din etapele importante pentru programul Start-up Nation este înființarea firmei, deoarece nu toate formele de întreprinderi și nu toate domeniile de activitate sunt eligibile pentru finanțare. (a se vedea articolul legat de condițiile de eligibilitate pentru Start-up Nation aici).
Așadar, în continuare sunt prezentați principalii pași necesari pentru înființarea unei firme. Ceea ce este de reținut este faptul că tot procesul durează aproximativ trei zile, unii pași sunt condiționați de realizarea pașilor anteriori, iar costurile ajung la aproximativ 200 lei.
O variantă propusă pentru abordarea pașilor este prezentată în cele ce urmează:

1. Stabilirea sediului social al firmei

În ceea ce privește sediul social, acesta poate fi în propria locuință, într-un spațiu deținut de administrator sau de o persoană apropiată sau într-un spațiu închiriat (această variantă presupune costuri suplimentare cerute de proprietar). Indiferent de tipul spațiului, este necesară Cartea funciară a acestuia, care se obține de la Agenția Națională de Cadastru și publicitate imobiliară.
Apoi, se completează o cerere de înregistrare a documentului care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social și de eliberare a certificatului pentru spațiul cu destinație de sediu social.
Se completează o cerere de înregistrare a documentului care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social și de eliberare a certificatului pentru spațiul cu destinație de sediu social.
Se completează o cerere aprobată de vecinii si administratorul blocului, în cazul în care sediul social este un apartament.

2. Alegerea domeniului de activitate

Acest pas trebuie tratat cu seriozitate, deoarece poate face diferența între un proiect eligibil și unul neeligibil. Se va alege activitatea principală a domeniului de activitate și, după caz, se pot adăuga și alte coduri CAEN. Link-ul către codurile CAEN cu descriere detaliată: https://www.afgteam.ro/coduri-caen

3. Stabilirea denumirii firmei

Deși pare un pas simplu și bine pregătit din timp, multe persoane se ,,blochează” aici. Numele firmei trebuie să fie neutru și să nu se confunde cu brandul firmei ( o firmă putând să genereze mai multe branduri). Este recomandat ca administratorul să aibă pregătite cel puțin cinci variante de denumire, pentru a avea de unde să aleagă în cazul în care există și alte firme cu același nume. Pentru acest pas se va realiza rezervarea de denumire, fie online, fie la Registrul comerțului. De menționat faptul că este mai ușor cu rezervarea online, plus că administratorul poate urmări în timp real demersul dosarului său. Pentru a face rezervarea online, accesați https://portal.onrc.ro/ONRCPortalWeb/ONRCPortal.portal

4. Tehnoredactarea actului constitutiv al firmei

Sunt necesare următoarele informații:
• datele de identificare a asociatului/asociaților;
• forma de organizare;
• denumirea societății;
• specificarea sediului social;
• obiectul de activitate principal și activitățile secundare;
• capitalul social și cota de participare a asociaților la profit și pierdere;
• desemnarea administratorului care are un mandat pe o perioadă stabilită de asociați ce poate fi nelimitată sau limitată.

5. Deschiderea contului de capital social la bancă

Contul de capital social poate fi la orice bancă, indiferent dacă aceasta este parteneră sau nu în programul Start-up Nation. Pentru acest pas sunt necesare actul constitutiv și denumirea firmei. Capitalul social trebuie să fie de minim 200 LEI, divizat în părți sociale cu o valoare nominală de cel puțin 10 lei fiecare

6. Specimenul de semnătură

Administratorul și asociații trebuie să dea un specimen de semnătură la notar și declarațiile necesare. Pentru acest pas sunt necesare 70 lei.

7. Descărcarea și completarea anexelor

Se vor descărca și completa toate anexele aferente înființării unei firme
Precizare importantă : anexa 2 se va completa față-verso!

 

8. DEPUNERE DOCUMENTELOR LA Registrul comerțului

Odată asamblat dosarul aceste se va depune la Registrul Comerțului de pe raza unde se află sediul social al viitoarei societăți comercialePentru acest pas sunt necesare toate documentele de la pașii anteriori.

Se percepe o taxă de 122 lei

Alte precizări:

  • Documentele ce atestă înființarea firmei vor fi gata în termen de 2-3 zile și din acel moment puteți începe derularea activităților autorizate;
  • Firma va avea nevoie de un contabil, odată ce a primit actele și este gata să înceapă activitatea;
  • Contul de capital social al fiemi poate fi convertit în contul curent al firmei și puteți să folosiți suma depusă.

La finalul acestor pași, administratorul trebuie să depună la ANAF declarația 010 și să cumpere registrul unic de control.

Ultima actualizare: 20.06.2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *